Puu- ja paperiteollisuus

Vuosikymmenten yhteistyö puu- ja paperiteollisuuden kanssa

 

Ilmastointi & Ohutlevy Oy:llä on neljän vuosikymmenen yhteistyökokemus puu- ja paperiteollisuuden kanssa. Luotettavana partnerina tarjoamme toimivat ratkaisut tuotantoprosesseihin.

Osaamisemme perustuu asiakkaan valmistusprosessin ymmärrykseen sekä laadukkaaseen suunnitteluun ja valmistukseen.

 

Tuotteet ja järjestelmät

  • ilmankäsittely- ja kuljetuskanavistot
  • äänenvaimentimet
  • reunanauhajärjestelmät
  • lämmönvaihtimet paperi- ja puunjalostusteollisuuteen
  • kuivatinjärjestelmät paperi-, pehmopaperi- ja sellukoneisiin
  • jenkkihuuvat
  • paperikoneen huuvat
  • nosto-ovet
  • vuoratut kannatinpalkit
  • laipat ja joustavat liittimet

Ratkaisut

Heinolan Sahakoneet:

Puurakentamisen buumi vaatii sahojen laitteistolta paljon

Lämmönsiirtimien varustukseen kuuluu myös äänenvaimennin, jonka rooli on entistäkin tärkeämpi melurajoitusten tiukentuessa. Vaimennin liitetään katolle menevään poistokanavaan, jossa se pienentää ympäristöön leviävää melusaastetta. Tällä on merkitystä etenkin silloin, kun sahan läheisyydessä on asutusta.

Puurakentamisessa on parhaillaan menossa selvä nousukausi. Eikä ihme, sillä puu on erittäin monikäyttöinen uusiutuva luonnonmateriaali, joka taipuu moneen käyttöön. Yli 50 vuotta sitten perustettu Heinolan Sahakoneet on nähnyt puuteollisuuden nousut ja laskut. 1970-luvulla idänkauppa piti sahat kiireisinä, kun taas 1990- ja 2000-lukujen lamat vaikuttivat taloudelliseen toimintaan koko maassa.

Heinolan Sahakoneet ja Ilmastointi & Ohutlevy ovat tehneet yhteistyötä jo yli kymmenen vuoden ajan sahoille toimitettavien kuivaamoiden teknologiassa. Puutavaran jatkokäyttöä varten kosteus pitää saada poistetuksi laudoista, mihin kuluu runsaasti energiaa. Ilmastointi & Ohutlevy toimittaa Heinolan Sahakoneiden kuivaamoihin lämmön talteenottolaitteet. Niiden avulla voidaan säästää 15-20 % lämpöenergiasta, jonka kuivaamot käyttävät puhaltaessaan kosteuden taivaalle.

Ilmastointi & Ohutlevy toimittaa kuivaamoihin koko paketin, johon kuuluvat lämmönsiirtimien lisäksi kaikki järjestelmään liittyvät putkistot ja kanavistot. Kosteutta poistettaessa puusta irtoaa syövyttäviä aineita, minkä takia laitteet on valmistettu kauttaaltaan ruostumattomasta teräksestä.

”Meillä on yhteistyöstä Ilmastointi & Ohutlevyn kanssa erittäin hyvät kokemukset. Heidän laitteensa ovat käytännössä huoltovapaita. Tämä on merkki laadusta, sillä olosuhteet ovat aggressiiviset, ja laitteet ovat käynnissä käytännössä vuorokauden ja vuoden ympäri”, kertoo Heinolan Sahakoneiden tuotepäällikkö Marko Kaukonen.

Hiljaa hyvää tulee

Lämmönsiirtimien varustukseen kuuluu myös äänenvaimennin, jonka rooli on entistäkin tärkeämpi melurajoitusten tiukentuessa. Vaimennin liitetään katolle menevään poistokanavaan, jossa se pienentää ympäristöön leviävää melusaastetta. Tällä on merkitystä etenkin silloin, kun sahan läheisyydessä on asutusta.

Vaikka sahateollisuudella on pitkät perinteet, se kehittyy jatkuvasti ajan mukana. Esimerkiksi automaatio on lyönyt läpi, ja yhä useampi asia hoituu ilman ihmisen väliintuloa. Heinolan Sahakoneiden kuivaamot ovat yleensä joko täysin automatisoituja tai perinteisempiä trukkikäyttöisiä. ”Trukki tuo puutavarakuorman märkään päähän ja noutaa kuivan puutavaran toisesta päästä jatkoprosessiin. Toki kuivaustapahtumaa voidaan seurata valvomosta tai esim. etänä kännykällä, mutta ihmiskäsiä ei välissä tarvita”, Marko Kaukonen sanoo.

Heinolan Sahakoneet toimittaa tällä hetkellä täysautomaattista kuivaamolaitteistoa suomalaiselle sahalle, josta on tulossa lajissaan maailman nykyaikaisin. Tämänkin koneälyä ja tekoälyä hyödyntävän sahan kuivaamossa on luonnollisesti myös Ilmastointi & Ohutlevyn LTO- ja äänenvaimennuslaitteet.

Miltä sahojen tulevaisuus näyttää? Marko Kaukosella on selvä mielipide. ”Automatisointi yleistyy myös pienemmillä sahoilla, koska se tehostaa selvästi toimintaa. Puutavaran käyttö on kovassa nousussa, joten sahoillakin investoidaan ja halutaan nostaa kapasiteettia. Käynnissä on rakentamisbuumi, ja korona on lisännyt myös kotinikkarointia ja pienremontteja. Meille laitetoimittajille tulee koko ajan enemmän kyselyitä, ja meneillään on oikein positiivinen aalto”.

”Ilmastointi & Ohutlevyn ratkaisut ovat vankkoja ja koeteltuja, ja ne toimivat luotettavasti nykyaikaisilla sahoilla. He ottavat myös hienosti vastaan palautetta, ja vuosien varrella olemme tehneet yhteistyössä parannuksia järjestelmään. Tulevaisuus näyttää tältäkin osin oikein hyvältä!”

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.

7 + 1 =

Metsä Board Tako:

150-vuotias tehdas voi olla moderni

Takon tehdas sijaitsee käytännössä suuren kaupungin keskustassa, joten melutason pitäminen matalana on tärkeää. Siksi Ilmastointi & Ohutlevy on toimittanut tehtaille LTO-laitteistojen lisäksi myös niiden äänenvaimentimet.

Vuonna 1865 Tammerkosken varrelle perustettiin puuhiomo, joka alkoi pian valmistaa myös paperia ja kartonkia puuhiokkeesta. Tämä Tampereen paperi- ja kartonkitehdas, Tako, on nähnyt kaupungin kasvavan ympärilleen ja toimii edelleen aktiivisesti. Nyt tehdashalleissa valmistuu kartonkia ja omistajana on Metsä Board.

Kartongin valmistuksessa tärkeässä osassa on kuivatus, joka vaikuttaa syntyvän kartongin ominaisuuksiin. Ilmastointi & Ohutlevy on tehnyt Metsä Board Takon kanssa yhteistyötä jo lähes 40 vuoden ajan ja toimittanut muun muassa kuivatusosien huuvia ja huuvaseiniä, jotka puhaltavat kostean ilman ulos.

Ilmastointi & Ohutlevy on pystynyt pitkän kokemuksensa ja osaamisensa ansiosta valmistamaan tiloihin ja käyttötarkoituksiin parhaiten sopivat laitteistot. Vaikka automaatio valtaa alaa myös metsäteollisuudessa, ilmastointilaitteisiin tarvitaan vielä ihmisen käsiä ja älyä.

Lisäksi Ilmastointi & Ohutlevy on toimittanut teollisuustilojen ilmastointikanavia ja huolehtinut niiden asennuksesta. Viimeisimpänä Takon tehtailla on asennettu kartonkikoneeseen lämmön talteenottokennot, jotka säästävät merkittävästi energiaa.

Ilmastointi & Ohutlevy toimittaa kuivaamoihin koko paketin, johon kuuluvat lämmönsiirtimien lisäksi kaikki järjestelmään liittyvät putkistot ja kanavistot. Kosteutta poistettaessa puusta irtoaa syövyttäviä aineita, minkä takia laitteet on valmistettu kauttaaltaan ruostumattomasta teräksestä.

Kehitys auttaa myös ympäristöä

Vaikka Metsä Board Takolla on yli 150-vuotinen historia, tehdas on pysynyt tiiviisti mukana kehityksen kelkassa. Takon kartonkitehdas on ajan virtausten myötä siirtynyt paperin ja kartongin kautta pakkausmateriaaleihin, ja viimeisimpänä kolmikerroskartonkiin.

Kartongin kysyntä on tällä hetkellä suurta ja näkymät ovat hyvät. Verkkokaupan kiihtyminen lisää myös pakkausmateriaalien tarvetta. Esimerkiksi Pellervon taloustutkimus on ennustanut, että kartonki on nousemassa metsäteollisuuden tärkeimmäksi vientituotteeksi. Tämä lupaa hyvää myös kartongin valmistukseen käytettävien laitteiden ja järjestelmien markkinoille.

Viime aikojen merkittävimpiä kehityksiä alalla on ollut automaation huima lisääntyminen sekä edistyksellisten teknologioiden hyödyntäminen. Nämä tehostavat tehtaiden toimintaa, mutta myös ympäristön kannalta tärkeitä parannuksia tehdään jatkuvasti.

Esimerkiksi lämmön talteenotto säästää energiaa, mutta kääntöpuolena LTO-koneet tuottavat ilmaa ulos puhaltaessaan varsin paljon melua. Takon tehdas sijaitsee käytännössä suuren kaupungin keskustassa, joten melutason pitäminen matalana on tärkeää. Siksi Ilmastointi & Ohutlevy on toimittanut tehtaille LTO-laitteistojen lisäksi myös niiden äänenvaimentimet. Tämän ansiosta Metsä Board Tako säilyy keskeisenä osana Tampereen teollisuutta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä.

7 + 1 =